Cum se intretine un tocator din lemn

Cum se intretine un tocator din lemn

Citiți mai departe cateva sfaturi simple pentru îngrijirea tocatoarelor dumneavoastra din lemn cat si a lingurilor de lemn atat de dragi ! Ingrijiti tocatoarele și ustensile din lemn regulat și acestea nu se vor deforma sau fisura.

Tocator din lemn sau din plastic? O alegere personală


Noi folosim numai tocatoare din lemn pentru toate preparatele din bucatarie, bucatarie care este axata pe preparate din carne, peste, vegetale si paste, adica o bucatarie cat se poate de normala pentru doi adulti si doi copii. Mai mult de atat, am o placere deosebita sa iau micul dejun sau cina pe un tocator din lemn. Apreciez foarte mult lemnul pentru ca este cea mai buna alegere pentru menținerea cat mai ascutita a taisului cuțitului, dar și pentru ca îmi place felul în care arată. Mi se pare ca cele din placi de plastic arata destul de urât si anost, mai ales dupa trecerea timpului, deoarece acestea se pătează și se subtiaza in zona mai des folosita. Ca sa nu mai pomenesc de micile bucatele de plastic ce se desprind, bucatele care raman de cele mai multe ori in preparate. În cele din urmă placile de plastic nu rezista asa de bine si sfarsesc mult mai repede în coșul de gunoi, în timp ce unele tocatoare din lemn ajung la varste de peste 10 ani. Nu glumesc. Am vazut la bunici aceleasi carpatoare (cum le spuneau ei) de cand eram mic pana cand eram deja ls casa mea. Acestea se fac chiar mai frumoase cu timpul, mai ales dacă sunt bine îngrijite. Acesta este si motivul pentru care eu, cum spuneam, servesc de multe ori produsele alimentare chiar de pe un tocator din lemn: pentru un aspect confortabil, placut, rustic.


Despre siguranta


Au fost facute multe teste care au vrut sa arate ca tocatoarele din plastic sunt mai sigure in privinta gradului de igiena. Insa cele mai multe teste au dovedit că lemnul poate fi de fapt mai sigur. Eu am gasit un studiu efectuat in USA, care compararea gradul de contaminare bacteriană intre lemn și plastic. Daca sunteti curiosi gasiti aici studiul efectuat de Facultatea Veterinara UC-Davis USA .

Cum se intretine un tocator din lemn, si cat de des


Daca ai un tocator din lemn si ti la el, atunci trebuie păstrat curat și întreținere de zi cu zi este foarte importanta. Acesta consta intr-o spalare cu apă calduta si detergent de vase dupa fiecare folosire. Totusi, nu le lasati in apa pentru ca vor crapa si se vor deforma !
În funcție de cât de des folosiți tocatoarele dumneavoastră și lingurile de lemn, acestea ar trebui să le curatati si tratati aproximativ o dată pe lună, dar se poate si de 2-3 ori pe an. Totusi nimic nu va opreste sa faceti acest lucru si odata pe saptamana, lubrifierea nu va strica cu nimic ustensilei din lemn.
Cel mai bine este sa avem cateva tocatoare pe care sa le folosim pentru diferite categorii de preparate. Astfel ar trebui sa avem cel putin unul pentru peste, unul pentru carne, unul pentru legume-fructe si unul pentru paine. Si, daca va face placere, vreo doua-trei platouri pentru servit aperitive. In acest fel viata lor va fi mai indelungata si sanatatea dvs. mai in siguranta.

De ce ai nevoie
Materiale:
• Oțet
• Apa
• Apă oxigenată
• Sare grunjoasă de mare
• O lamaie
• Ulei mineral

Instrucțiuni
1. Spalati toactorul cu apa calda si putin detergent de vase. Caltiti cu apa din abundenta, apoi lasati la uscat.
2. Folosiți o cârpă curata (din bumbac de preferat) sau un prosop de hartie pentru a șterge tocatorul cu o cantitate mică de oțet și apă, pana indepartati orice resturi de mâncare și dezinfectati tocatorul.
3. Stergeți tocatorul cu apa oxigenata. Aceasta actiune va avea ca scop eliminarea oricarei bacterii rămase.
4. Se presara sare de mare grunjoasă pe toata suprafata tocatorului. Este recomandabila sa lasato sarea sa stea peste noapte astfel încât să poată indeparta bacterile mai incapatanate.

5. Tăiați o lămâie în jumătate și folositi fiecare jumatate pentru a freca lemnul. Pe masura ce frecati stoarceti lamaia pentru ca sucul de lamaie sa se amestece cu sarea. Lasati acest amestec de sare cu suc de lamaie sa stea pe lemn vroe 5-10 minute înainte de a șterge foarte bine cu o cârpă umedă.
6. Lasati la uscat cateva ore, apoi aplicati ulei mineral sau pasta din ceara de albine (atentie, nu folositi pasta cu ceara pentru albine care se foloseste la mobila sau parchet). Feriti-va de uleiurile din vegetale care rancezesc foarte repede si vor da un miros urat tocatorului. Aplicati uleiul cu o carpa curata, intinzandu-l de-a lungul fibrei. Sa va asigurati ca uleiul a acoperit toti porii lemnului.
7. Apoi frecati energic lemnul pentru ca uleiul sau pasta de ceara sa patrunda in fibra.

O bucatarie care se respecta este, in primul rand, o bucatarie curata.

Taguri:

Comentarii

Kim 21 iul., 21:21 Raspunde
Cam multe solutii aruncate pe tocator, oare de ce meseriasii recomanda doar ulei pt intretinere
Vezi raspunsurile