Ce tocatoare sa folosesc: tocatoare din lemn masiv, din plastic sau din bambus ?

Ce tocatoare sa folosesc: tocatoare din lemn masiv, din plastic sau din bambus ?

Tocatoare din lemn masiv, din plastic sau din bambus?


De ce conteaza sa alegem tocatoare bune in bucatarie


Cred ca din epoca de piatra si pana in zilele noastre, oamenii folosesc tocatoare din lemn. Dar la un moment dat, lumea a inceput sa fabrice si sa foloseasca tocatoare din plastic. In acelasi timp, o data cu globalizarea pietei si cu valul de marfa chinezeasca au ajuns pe la noi si tocatoarele din bambus. Dar fiecare dintre acestea are plusuri si minusuri in ce priveste igienizarea, aspectul, durata de viata si la sfarsit dar nu in ultimul rand, modul in care cutitele tale reactioneaza la aceste suprafete diferite.

Tocatoare din lemn versus plastic


Folosirea tocatoarelor din plastic a pornit de la ideea ca acestea sunt mai usor de curatat (din punct de vedere sanitar) decat cele din lemn. In plus sunt mai ieftine si pot fi facute intr-o varietate foarte mare de culori si forme.

Dar la sfarsitul anilor 1980, un cercetator de la univeristatea California, Davis, pe numele lui Dean Cliver a decis sa cerceteze care dintre cele doua materiale este mai sigur in ce priveste bacteriile periculoase. In urma experimentelor (poti gasi un sumar al studiului aici) s-a constatat ca cei care folosesc tocatoare din lemn au in medie sanse cu jumatate mai mici sa contacteze salmonela de exemplu. Astfel, acest test epidemiologic concluzioneaza ca lemnul nu este periculos in timp ce plasticul este periculos din acest punct de vedere.

Recent, dr. Ulrike Kleiner de la Laboratorul pentru cercetarea igienei din cadrul Universitatii Anhalt, Bernburg din Germania, a ajuns la aceeasi concluzie si anume ca folosirea tocatoarelor din lemn are un risc pentru sanatate egal sau mai mic fata de folosirea celor din plastic. Bineinteles trebuie avuta in vedere o curatire si intretinere adecvata. Studiu realizat pentru BOOS aici 

 Un alt plus al lemnului fata de plastic este ca aceste tocatoare din lemn au o viata mai lunga, uzura lor, micile taieturi facandu-se mult mai greu decat in cele din plastic. Iar un tocator de plastic cu multe taieturi in el, pe langa ca arata foarte urat nu mai poate fi curatat manual cum trebuie si atunci trebuie aruncat. Un tocator din lemn, chiar daca e mai scump, ingrijit cum trebuie poate sa tina o viata, pe cand cele din plastic trebuie sa le schimbi mai des, ceeea ce te costa mai mult pana la urma.

Fata de plastic lemnul este o sursa regenerabila si majoritatea tocatoarelor din lemn sunt facute din lemn ramas din  procesul de fabricare a altor produse din lemn, din resturi scanduri crapate, lemn de foc. Plasticul este un material ce provine din surse neregenerabile, si prin producere, folosire si transformare in gunoi polueaza. Si daca alegi sa folosesti plasticul, trebuie sa ai grija la particulele desprinse din tocator care raman pe mancare si pe care le inghiti. Totodata trebuie sa te asiguri ca plasticul nu contine BPA (Bisphenol A pentru care U.S. Food and Drug Administration si-a exprimat, in 2010, ingrijoarea cu privire la eventuale riscuri privind sanatatea).

Daca ti-e drag de cutitele tale din bucatarie, atunci te sfatuim sa folosesti tocatoare din lemn nu din plastic. Acesta este mai dur decat esentele tari de lemn si cutitele tale vor avea de suferit si se vor toci mai repede.

Aspectul atat de minunat al lemnului nu poate egala, in opinia nostra, niciodata un plastic. Iar daca vrei ca bucataria ta sa arate si frumos si profi, atunci e cazul sa folosesti tocatoare din lemn. Este recomandat sa folosesti unul pentru carnuri crude, unul pentru peste, unul pentru legume si fructe, altul pentru patiserie. Asta pentru ca sa eviti contaminarea in cruce (daca transezi un pui si apoi pe acelasi tocator tai o salata, bacterile de pe pui vor fi pe salata pe care nu o gatesti termic).

Cum vrei sa ai o bucatarie verde, cam asa ?

Sau vrei o bucatarie plina de plastic ?

Bambus


Bambusul este mai degraba o iarba uriasa nu este lemn, nu ca ar conta cu ceva acest lucru. Are aproape aceleasi avantaje ca lemnul. De remarcat ca este faptul ca este cam cu 19% mai dur ca esentele tari de lemn, ceea ce va duce la tocirea mai rapida a cutitelor. Pentru ca bambusul nu este o planta cu tulpina masiva ci cu o tulpina tubulara, bucatile ce intra in componenta tocatoarelor sunt lipite intre ele. Pe langa faptul ca aceste imbinari nu sunt rezistente trebuie sa va ganditi ca majoritatea producatorilor, in special cei din China, folosesc adezivi care pot contine formaldehida (o substanta cancerigena).

Ca si conclizie, va invit sa vizitati magazinul nostru online, poate va decideti sa investiti intr-un tocator facut manual in Romania, din lemn masiv cu esenta tare (frasin, fag, salcam, nuc, stejar, etc.), cu design modern, vintage sau rustic si chiar si personalizate prin gravura laser.

Taguri:

Comentarii